Surah Yousouf, aya 4:

“(Gedenk) toen Yoesoef tegen zijn vader zei: “O mijn vader! Waarlijk, ik zag (in een droom) elf sterren en de zon en de maan, ik zag dat zij zich voor mij bogen.”

Surah Yousouf, gedeelte van aya 100:

En hij hief zijn ouders op de troon (van waardigheid) en zij vielen knielend voor hem neer. En hij zei: “O vader! Dit is de uitleg van mijn oude droom! Mijn Heer heeft het in vervulling gebracht!

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij de lezing van MSV Nijmegen over ambitie. De avond werd afgetrapt met de vraag: Wat is jouw ambitie? Hierna nam de docent, Mohammad Akkouh, ons mee in een inbeelding, waarin wij ons moesten voorstellen alsof wij nu in een kist liggen. Om je heen hoorde je jouw geliefden huilen, je hoort ze over je praten, over herinneringen die jij hebt achtergelaten. De docent adviseerde ons om iemand te zijn die het verschil zal maken, iemand die knopen kan doorhakken en flexibel is tijdens onverwachte momenten (lees: huidige coronatijd). Iemand die gemist wordt als er hij er niet is, iemand van wie gezegd gaat worden: “hoe nu verder zonder hem?”. Er is een manier om een start te maken om zo iemand te zijn. Dat is het hebben van een ambitie. Ik werd persoonlijk geraakt om het feit dat het hebben van een ambitie niet nieuw hoort te zijn voor een moslim.

 

Allah subhanahou wa ta’ala (Geprezen en Verheven is Hij) heeft in de Koran ons laten zien dat ambities jou door moeilijke tijden heen kunnen slepen. Zo sprak hij in de bovenstaande ayah over de profeet Yousouf alaihi salaat was alaam die op een jonge leeftijd een visioen kreeg voor wat er tientallen jaren later zou gebeuren. De profeet Yousouf alaihi salaat was alaam (vrede en zegeningen zij met hem) hield zich vast aan dit visioen en Allah subhanahou wa ta’ala sleepte hem door barre tijden heen. Ik reflecteerde dit op mezelf en ik kreeg meer motivatie om vooral uit te zoeken wat mijn ambitie daadwerkelijk is. Soms staan we er niet bij stil dat er aan het eind van de tunnel licht is. Na deze avond heb ik geleerd om dat lichtje dat daar staat te branden, zo sterk mogelijk te bereiken.

Ben jij benieuwd welke praktische tips er nogmeer gedeeld zijn? Ben jij nieuwsgierig naar welke ambitie hij hoog heeft staan (Hint: dames jullie worden gecomplimenteerd)? Kijk dan de inspirerende lezing terug via onze Facebook pagina en laat ons vooral weten wat jouw ambitie is.

– Onderwijscommissie