Islam Awarness Week: Interreligieus Dialoog

Het interreligieus dialoog was niet alleen een samenkomst van rabbijn Lody van de Kamp, antropoloog Martijn de Koning, LSVb bestuurslid Esma Kendir, CSN penningmeester Ruth Zondag, en onze RVA-lid Jasmin Sharif, maar het was een besef moment voor iedereen om vooral met elkaar in gesprek te gaan. Niet alleen als interreligieus dialoog, maar ook intrareligieus (dank u wel voor de tip meneer de Koning 😉 ).

Het was niet alleen interessant om de persoonlijke ervaringen van de sprekers aan te horen, maar het was (positief) confronterend om te beseffen dat een ‘simpel’ gesprek kan leiden tot meer. Ik besefte me dat ik onbewust eerder een interreligieus dialoog heb gehad. In mijn eerste jaar van mijn opleiding kreeg ik van mijn medestudent de vraag of ik iedere vrijdag naar de moskee ging. Uiteraard was het daarna mijn beurt om te vragen of zij naar de kerk ging. Tot mijn stomste verbazing was haar antwoord dan ook: ja. Iets wat ik van mijn generatie niet veel hoor. Het gesprek ging verder en we kwamen erop uit dat we meer deelden dan we dachten. Haar zondagen waren mijn vrijdagen. Wat voor haar de kerk, was voor mij de moskee. Wat het Christendom voor haar is, is de Islam voor mij.

Lieve sprekers, enorm bedankt voor jullie toewijding die avond en voor jullie persoonlijke reflecties. Ik ben van mening dat we onszelf en anderen enorm goed doen als er meerdere van zulke gesprekken ontstaan, met wie dan ook. Hiermee wil ik ook afsluiten met het doel van IAW: laat deze gesprekken niet stoppen daar waar de IAW is afgesloten. Laten we niet wachten tot IAW 2022 om opnieuw een gesprek met elkaar aan te gaan, maar laten we vooral, jij ,de lezer, en ik, eenieder die we tegenkomen aanspreken. Vind je het moeilijk om iemand aan te spreken, lach dan naar een ander. Waarschijnlijk denk je dat het maar een iemand is die terug lacht, maar aan het eind van de dag zijn we een verzameling individuen in de wereld die samen een lach toveren op deze aarde.

 

– Lid van de onderwijscommissie